PERUSTAMINEN JA ALKUTAIPALE

Koko Kylän työhuoneen perustivat talkoo voimin Mari Savio ja Heidi Norra yhdessä Lapinkärven kulttuuriyhdistyksen väen kanssa. Idea syntyi kahvilakeskustelussa, jossa haaveiltiin yhdessä tilasta, jossa voisi tehdä työtä ja omia projektejaan sekä kehitellä yhteisiä ideioita. Aloitimme pienellä porukalla asian innokkaan ideoimisen ja varsinaiseen vauhtiin toiminta lähti, kun Kirjastonjohtajalle Iiris Arhonsalo näytti Kirjaston päädyssä olevan tyhjän ja inspiroivan tilan ja kertoi sen olevan melkoisesti hukkakäytöllä.

Päätimme hakea tilaa työhuoneen käyttöön, valmistelimme huolella esityksen kunnanhallituksen kokoukseen, jonka jälkeen kävimme esittelemässä idean ja toimintasuunnitelman.

Kun saimme myöteisen päätöksen tilan käytöstä syksyllä 2015, alkoivat remontin valmistelut ja talkooväen kokoaminen. Työtä tehtiin valtavasti ja koko tila uudistettiin aivan eri näköiseksi. Entinen varastona lähinnä toiminut tunkkainen huoneisto kunnostettiin tyylikkääksi ja kutsuvaksi työhuone-tilaksi talkooporukan ison työmäärän avulla. Talkootyöhön Laku ry palkkasi kunnan kesätyöpalkkaustuella Emil Smedsin, jonka panos oli tärkeä varsinkin koko huoneiston maalauksessa ja remontin suojaustöissä. Remontti saattiin talkooväen hurjan loppurutistuksen ansiosta valmiiksi aikataulussa ja kaikki olivat ihastuneita lopputulokseen.

AVAJAISET JA TOIMINNAN KÄYNNISTÄMINEN

KKT:n avajaiset järjestettiin lokakuun alussa 2015. Paikalle saapui ilahduttavan runsaslukuinen kuntalaisjoukko, jotka kaikki ihastelivat tilaa ja sen mahdollisuuksia. KKT:n toimintaa suunniteltiin yhteisvoimin ja jo heti syksyllä 2015 siellä pyöri monen moista kurssia, tilaisuutta ja tapahtumaa. Ensimmäisen toimintakauden aikana yhteistyötä tehtiin vilkkaasti mm. seuraavien toimijoiden kanssa: Lapinjärven martat, Kirjasto, MLL, Suomu ry (ompeluseura), Valkon kansalaisopisto, yksinäisten kerho, Kirkonkylän koulu (luovuuskerhot) jne.

Projekti on tuonut kuntaan paljon iloista tekemisen meininkiä ja osallistanut satoja kuntalaisia erillaisiin toimintoihin jo heti ensimmäisenä toimintavuotenaan. Koko Kylän Työhuoneen facebook sivut ovat aktiivinen foorumi, jossa tiedotetaan viikoittaisesta ohjelmasta. Laku työllisti KKT:n emännän tehtäviin Elmira Liljeqvistin kevään 2016 ajaksi TE-keskuksen työkokokeilu-systeemin avulla. Tämä on toiminut loistavasti ja Elmira on mahdollistanut tilan aukiolon joka arkipäivä klo 10-16 välillä ja toiminut kurssien, tilaisuuksien ja tapahtumien järjestäjänä ja avustajana. Haasteeksi allkuvaiheessa osoittautui erityisesti tilan rahoituksen saaminen ja erillaisia hakuja tehdäänkin jatkuvasti.

Taitovaihto-idealla toimiva kerhot ja kurssit ovat on matalan kynnyksen uudenlaista koulutus-toimintaa, johon kukin voi osallistua helposti ja ilman aikaisempaa osaamista asiasta. Ohjaajina toimivat eri aloijen osaajat omalta kylältä. Tilassa toimii myös mm. Ompeluseura, Kieli-Klubeja, Käsityökerhoja, Lasten Luovuuskerho,Yksinäisten kerho ja mm. Martat järjestävät monenlaisia avoimia tapahtumia ja pajoja.

Kuukausittain järjestettävät Kulttuuri-illat ovat olleet alusta asti suuri menestys, niiden ideana on tutustua kylällä asuvien ulkomailta muuttaneiden ihmisten kotimaiden kulttuuriin, maahan ja tarinohin. Tutustu koko Kaikkien Kultturien Kirjasto pakettiin ja Kulttuuri-viikkojen muhkeaan tarjontaan täällä. Sivuilta voi myös ladata ilmaiset opetuspaketit!

Ensimmäinen toimintakausi oli jo heti ollut todella vilkas ja ohjelmaa on ollut tarjolla valtavasti, tilassa pyörii useita viikottaisia kerhoja ja kursseja sekä useita tapahtumia kuukaudessa. Tilassa on myös koulutettu mm. Suomen ensimmäiset muotoilulähettiläät! (ks. lisää: www.muotoilukasvatus.info ) Olemme toteuttaneet yhdessä Kirjaston kanssa mm. lasten pääsisäisriehan, matka-huoneita ja muita avoimia tapahtumia. Monet paikalliset seurat ja yhditykset ovat ottaneet tilan omakseen ja tarjoavat siellä kokoontumisia, käsityöiltamia ja erillaisia kerhoja. Esimerkkejä viikko-ohjelmista löytyy täältä.

Suuri ja iloinen yllätys ja kunnia olis se, että meille myönnettiin UUSIMAA-palkinto syksyllä 2016. Lakun tiimi lähti porukalla vastaanottamaan palkintoa Uusimaa-viikkojen päätapahtumaan ja palkintojuhlia jatkettiin kotikylillä. Kiitämme palkinnosta Uusimaa-liittoa ja Väestöliittoa sekä Lapinjärven kuntaa, joka mahdollisti toiminan aloittamisen! Kuvia juhlista ja jopa jatkoilta löytyy facebook-sivuiltamme.

Koko Kylän Työhuoneen emäntämme Elmira Liljeqvist on yhdessä Mari Savion kanssa kehittänyt kävijöiden toiveiden ja ideoiden pohjalta toimintaa yhdessä Laku: aktiivien kanssa ja kävijämäärät ovat olleet iloinen yllätys: Voimme ylpeänä kertoa vuoden 2016 kävijäennätyksestämme: vuoden aikana Koko Kylän Työhuoneen kävijämäärä oli 3 210 henkeä, joka on valtava määrä, kun ottaa huomioon, että kunnan väkiluku on noin 2 700 henkeä.

Tällä hetkellä Koko Kylän Työhuone etsii innokkaasti rahoitusta ja keinoja toiminnan jatkamiseen. Kunta tarjoaa tilat, wifin ja vessapaperit. mutta selvitämme keinoa yhden henkilön palkkaamiseen lokakuulta 2017 alkaen, jolloin Elmiran työsopimus Kunnan kautta loppuu.

Koko Kylän Työhuone on avoin konsepti, ja toivomme että muutkin innostuvat perustamaan omalle kylälleen, kaupunkiinsa tai kuntaansa omanlaisensa yhteisen tekemisen tilan!

Ohjeita oman Koko Kylän Työhuoneen perustamiseen löytyy otsikon OHJEET-alta.

Voit ottaa myös yhteyttä Koko Kylän Työhuoneen "moottoriin" Mari Savioon ja tiedustella konsultaatiosta, jos tarvitsette apua perustamisessa ja käynnistämisessä: savionmari@gmail.com.

YHDESSÄ TEKEMISESSÄ ON TAIKAA!